Merinotijd

Merinotijd

Er was eens…de ijstijd. Een koude periode waarin een wolharige mammoet dankzij, je raad het al, wolhaar de warmte kon behouden. Nu is het geen echte ijstijd en is de vraag ook maar wat voor strenge winters ons te wachten staan. Met de klimaatverandering stijgt de temperatuur wat niet bepaald bevorderlijk is. Toch begint de temperatuur medio oktober wel wat te dalen. Het wordt langzaamaan kouder en dat is ook op de fiets te merken. Zo nu en dan schiet er nog een wielrenner voorbij in kort-kort gehuld. Plaatsvervangend kippenvel treedt onmiddellijk op. Dat terwijl jezelf waarschijnlijk met een lange broek en een dik jack beleeft het hoofd knikt; ditmaal niet alleen om te groeten maar ook om je ongeloof een beetje te uiten – kort-kort?! –

De enige geruststelling die je dan kan vinden bevindt zich in de onderste regionen. Want met warme voeten kom je de winter over het algemeen wel door. De koude dagen zijn behagelijker en dragelijker als je voeten in ieder geval warm zijn.

Het warmhouden van je voeten kan in principe op vele manieren. Van primitief, tot huis-tuin-keuken en uiterst professioneel. Hierin is altijd de gulle middenweg te vinden. Er zijn speciale winterschoenen op de markt welke in koude omstandigheden een alles vervangend middel zijn. Minder rigoureus zijn dikke overschoenen, dan kan je doorgaan met je zomerschoenen. Bij minder dikke overschoenen of bij een gebrek aan deze covers, kan het aanbrengen van een stuk zilverfolie of plasticzakjes om de voeten alvorens in de schoenen te stappen ook goed het isolerende werk overnemen. Toch is in alle gevallen een goede circulatie van belang. Bloed om kunnen stromen en wat ruimte om de warme lucht te kunnen laten broeien is essentieel.

Als basis kan je in ieder geval rekeninghouden met welke sokken je draagt. De Merino wollen sok is niet veel dikker dan de reguliere sok, maar door de specifieke eigenschappen van de wol wel een stuk warmer. Ook kan de Offroad sok met wat meer verdikkingen de warmte bieden die je zoekt. Perfect voor temperaturen rond de 20 graden en ver daaronder.